Sprogvask
Det er fandeme sandelig ikke så let at skrive godt. Hvem har ikke i løbet af deres opvækst kæmpet sig gennem en skolestil aftenen før aflevering, kun for at opleve meget begrænset entusiasme fra læreren og mange røde streger under adjektiver som man troede var velvalgte, og kommaer som man var helt sikker på skulle være der?
Det at skrive er noget mø… en vanskelig ting, og når du nu som voksen skal skrive noget interessant som slet ikke er i skolestilsgenren – til et eller andet publikum som slet ikke tilhører målgruppen «dansklærere» – så kan aftenen før publiceringen godt blive meget lang.
«Appellér til læserens følelser,» siger de. Følelser, my ass Ja da. «Tag udgangspunkt i læsernes behov,» siger de. Gå ad h… Lige præcis. Det er enkelt nok i teorien, men når målgruppen for din tekst har mange ansigter, som for eksempel enhver dansker mellem 16 og 80, hvordan i hede hule h… al verden skal du så vide hvad der er den bedste formulering? «Skriv let og elegant.» Det er jo fremragende. Men der er jo ingen regler for hvad der er let sprog, for slet ikke at tale om hvad der er elegant. Om en tekst er godt eller dårligt skrevet, er jo i bund og grund baseret på læserens opfattelse! Jeg hader dansklærere.
Men der findes faktisk nogle faste holdepunkter for hvordan en tekst inden for en bestemt genre bør skrives. Og der eksisterer en form for enighed blandt danskerne om hvad der er godt skrevet, og hvad der ikke er det. Der er altså ikke bare rent anarki derude, heldigvis. De færreste vil dog påstå at det bare er let at skrive på en måde så det store flertal synes det er fremragende skrevet.
Det er også et faktum at det er meget svært at opdage felj fejl og svagheder og overflødige ord i det man selv skriver. Når det gælder tekster som er skrevet til at skulle publiceres, bør du derfor altid få en anden til at læse det igennem og foretage en sprogvask hvis der er behov for det.
Lad en anden udføre sprogvask på din tekst
Sprogvask, eller sprogrevision, er mere omfattende end korrektur. Sprogvask er redigeringens halvbror. Sprogvaskeren retter ikke bare stavefejl, komma og punktum, men kan også ændre sætningsopbygningen, skifte ord ud, dele en sætning i to, fjerne overflødige og betydningsløse ord, forenkle omstændelige formuleringer sige det enklere, rette op på variationer som ikke skal være der – fx brugen af både «selv om» og «selvom» i den samme tekst – og anden inkonsekvent sprogbrug.
Der skal måske ikke så meget til. En god sprogvask, og voila! Teksten sidder lige i skabet.
En tekst bliver altid enklere efter en sprogvask.